Köftenin her bir cinsini tutkuyla seviyoruz; mutfakta sık sık bu tarife yer veriyoruz. Ama köfte yapmak çok kolay görünse de hiç hata kabul etmiyor. Köfte hazırlarken bazen herkesin yaptığı yanlışları ve anne elinden çıkmış şeklinde lezzetli köftelere giden yoldaki püf noktalarını derledi.

Bin bir çeşidiyle köfte türk mutfağının vazgeçilmezlerinden. Ister tavada kızartılsın, ister sulu sulu fırında yapılsın, köftenin her türlüsünü çok seviyoruz.

Köftenin bir özelliği de yapılışının çok rahat görünmesi, ancak aslında en ufak hatayı bile affetmemesi. 'anne köftesi' kıvamını tutturmak için, bazı hatalardan kaçınmak gerekiyor.  Evde köfte meydana getiren hemen herkesin düştüğü 8 pek tatsız hata başlığı altında dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan püf noktalarını derledi.

Bayat ekmekleri harca kabuğuyla beraber atmayın
Köftelerinizin yumuşak olmasını istiyorsanız ekmekleri kabuğuyla koymayın. Kabuklar köftenin sertleşmesine niçin olur. Kabukları eklerseniz öteki malzemelerin ölçüsünü de artırmanız lazım ki köfteniz ısırıldığında taş benzer biçimde olmasın. Tarifinizde ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.

Köfteyi elinizle yoğurun!
Köfte, elle yoğrulup hazırlanan bir yemektir. Ellerinizin kirlenmesin diye veya hijyen çekinceleriyle metal araç gereçlerden yardım alıyorsanız, metal tadı köftenize geçecektir. Ellerinizi işin içine karıştırmamakta ısrarcıysanız tahta kaşığı tercih edin.

Soğanı suyunu sıktıktan sonra harca ekleyin!
Köfteyi köfte icra eden malzemelerden biri de kuşkusuz soğan. Kuru soğanı doğramak yerine, daha benzeşik bir yapı için rendelemeyi kontrol edin. Köftenizin çok sulu olmaması için soğanlamış olurınızı harca eklerken suyunu sıkın veya süzgeçten geçirin.

Kıymayı iki defa çektirmeden satın almayın
Kıyma "köftelik kıyma" olarak satılsa da marketten, kasaptan köfte için kıyma alırken döş etini iki defa makineden çekmelerini isteyin. Hatta satın aldığınız kıyma ağırlığının yüzde 20'si oranında kavram yağı da alıp onu da iki defa çektirirseniz daha leziz bir tarife imza atabilirsiniz.

Farklı pişirme teknikleri için farklı tarifler uygulayın!

Köfte tarifleri bir dünya. Farklı binlercesi mevcut. Bu aşamada pişirme tekniğiniz de çok önemli. örneğin, tencerede köfte kızartacaksanız yağsız et seçmeli, tercihiniz fırında köfte ise uçurumım yağlı kıyma çektirmelisiniz. Aynı şekilde kızartma köftelerin malzemeleri de fırındakine bakılırsa daha tok olmalı ki tencerede pişerken dağılmasın.

Köfteyi hazırladıktan sonrasında bir müddet beklemeye alın
Mükemmel köfteler yapmak için bilmeniz ihtiyaç duyulan sırlardan biri de, harcı bigün önceden hazırlayıp gece buzdolabında bekletmek. şayet derhal gün içinde tüketecekseniz de, buzdolabında minimum yarım saat bekletmeye çalışın. Böylece malzemeler dağılmaz ve daha leziz olur.

Yüksek ateşte pişirmeyin!

Köftenin iyisi ksıcaklıkk ateşte pişirilenden çıkar. Dışının hafifçe kabuk bağlaması ve mühürlenmesi için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken hemen sonra hemen ateşin altını kısmak icap eder. Yüksek alevde pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor. Köftelerinizin mangalda, ızgarada pişmişe yakın bir tada haiz olmasını istiyorsanız kalın tabanlı döküm tavayı tercih edebilirsiniz.

Tencerede çevirirken çatal kullanmayın!

Genelde ateşte pişen köfteleri çatalla ters yüz etme şeklinde bir adetimiz var. Ama çatal köftenin dağılmasına yol açabilir. Bu yüzden en doğru ve güvence tercih maşa kullanmak. Köftelerin her bir yüzeyini yaklaşık 3 dakika pişirmek lezzetli ve sulu köfteler için ehil.

Kaynak:bidunyablog.com youtube.com facebook.com twitter.com
Next
This is the most recent post.
Previous
Önceki Kayıt

Yorum Gönder

tabsrecent/pasta-tarifleri,borek-tarifleri,kek-tarifleri
Blogger tarafından desteklenmektedir.